Welkom bij het EPIDOGS project

Wij zijn een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent (België) die geïnteresseerd is in hoe het komt dat sommige honden aankomende epilepsieaanvallen kunnen detecteren. Dit is een vier jaar durend project, ontwikkeld door de Faculteit Diergeneeskunde en het Universitair Ziekenhuis Gent in samenwerking met enerzijds Support Dogs en Medical Detection Dogs in het Verenigd Koninkrijk.

 

Epilepsie is een chronische neurologische aandoening die ongeveer 1% van de wereldbevolking treft. Het wordt gekenmerkt door het optreden van aanvallen die niet alleen ernstige fysieke letsels kunnen veroorzaken, maar die ook het psychologische en psychosociale welzijn van de epilepsiepatiënt kunnen beïnvloeden. Alhoewel de meerderheid van de epilepsieën reageert op medicatie, is één op drie patiënten niet volledig vrij van aanvallen en moet dus blijven omgaan met de gevolgen en onvoorspelbaarheid van hun aanvallen.  

 

Sommige honden lijken te kunnen detecteren wanneer een patiënt een aanval zal hebben, maar de reden is nog steeds niet gekend. Deze honden kunnen een vast gedrag ontwikkelen dat de eigenaar kan herkennen en gebruiken als waarschuwing. Het EPIDOGS project zal de mechanismen achter deze “waarschuwingen” onderzoeken met als einddoel het vereenvoudigen van de training van honden zodat zij accuraat aanvallen kunnen voorspellen. We verwachten dat dit in de toekomst een impact zal hebben op de training en aanvaarding van seizure alert dogs als betrouwbare hulpmiddelen voor mensen met epilepsie.

 

De volgende fase van ons onderzoek is het gebruik van een aanvallen dagboek voor smartphones om aanvallen en waarschuwingen te registreren. Volg deze link voor meer informatie!